PIANO ON RASKAS KANTAA…

Kun pianisti Arto Rantanen lähtee laulaja Satu Rantasen kanssa keikalle Laukaan Äijälästä, hänen ei läheskään aina tarvitse varmistaa etukäteen, että konserttipaikalla on piano, saatika roudata pianoa mukanaan.

Jos esiintyminen tapahtuu tutussa paikassa, jossa Sadun ja Arton konsertteja on järjestetty jo aikaisemmin, odottaa perillä usein oma piano. Muunlaisia pianovirityksiä Arto ei halua käyttää, koska niistä saatava ääni ei tekniikan kehittymisestä huolimatta vastaa aidon pianon soundia. Elektroninen kosketinsoitin saattaa olla tasokaskin, mutta ääni vääristyy viimeistään kaiuttimissa.

Joulua15 011Arto Rantanen kertoo hankkineensa nettipalstoilta vuosien mittaan kymmenkunta käytettyä pianoa, ja sijoittaneensa ne perusteellisen kunnostuksen jälkeen Jyväskylän päiväkeskuksiin ja muihin vastaaviin paikkoihin. Yksi niistä on löytänyt tiensä Huhtasuon päiväkeskukseen. Ajatuksena on ollut, että soittimia ei tarvitsisi konsertteja varten kuljetella paikasta toiseen.
(Kuvassa päiväkotiohjaaja Sirpa Takanen ja Hannu Lehtivuori lainapianon ääressä)

Aluksi Arto lahjoitti pianoja eri tiloihin, mutta sanoo sitten huomanneensa, että lahjasoittimesta ei aina pystytä pitämään riittävän hyvää huolta. Kun soittimen huoltaminen ja virittäminen ovat ”ei kenenkään” hoidossa, ne jäävät helposti tekemättä. Silloin soittaja saattaa kokea epämiellyttävän yllätyksen saapuessaan konserttipaikalle.piano päiväkeskus

Vaikka pianot ovat Arton omia, ne on tarkoitettu kaikkien soitettaviksi. Käytöstä riippuen soittimet vaativat huoltamista vähintään kerran vuodessa. (Kuvassa virityspuuhissa Arto Rantanen vas. ja Pauli Puttonen). Ahkerasti soitettu piano menettää vähitellen virityksensä ja kosteudenvaihtelutkin vaikuttavat sointiin. Huhtasuon päiväkeskuksenkin piano on huoltolistalla tässä kuussa.

Arto Rantanen on opiskellut klassista pianonsoittoa ja jazz- musiikkia. Hän on toiminut ammattimuusikkona mm. Tikkakosken varuskuntasoittokunnan big bandissä, sekä useiden nimekkäiden artistien säestäjänä. Orkesterit, jotka ovat olleet pitkäaikaisimpia kokoonpanoja ovat Midnight Express Trio, Bockhill Special ( 10-henkinen jazzyhtye, joka soitti Pori Jazzeissa 11 kertaa ) ja viimeksi Revontuli-yhtye.

Satu R ÄKISatu Rantanen puolestaan aloitti lauluopintonsa vuonna 1995 ja on opiskellut myös monipuolisesti näyttämö- ja teatteri-ilmaisun eri osa-alueita. Ensikonserttinsa hän piti vuonna 2001 ja alusta asti säestäjänä on toiminut hänen miehensä Arto. Itse asiassa pariskunta voisi tänä vuonna viettää viisitoistavuotis-taiteilijajuhlaa.

Satu ja Arto Rantasen työ esiintyvinä taiteilijoina ei ole pelkästään konsertointia ympäri Keski-Suomen, sillä heidän taiteilijakodissaan Hakalan tilalla Laukaan Äijälässä on järjestetty suosittuja kotikonsertteja, ja niin tullaan järjestämään myös ensi kesänä. Konserteissa kuullaan kesäisiä ja ikivihreitä, luonnosta ja rakkaudesta kertovia lauluja. Satu ja Arto vierailevat varmasti vuoden mittaan myös Huhtasuolla.